Belediyeler Açısından Oryantasyon Eğitiminin İncelenmesi

Oryantasyon eğitimi işe yeni başlayan çalışanlara verilen eğitim olarak bilinmektedir. Hem özel sektörde hem de kamu sektöründe uygulanan oryantasyon eğitimi ile çalışanların işletmeye ve işe daha kolay uyum sağlaması amaçlanmaktadır. Literatürdeki çalışmalar oryantasyon eğitiminin amaçları, süreçleri ve yarattığı olumlu sonuçlara daha çok özel sektör odağında yaklaşmaktadır. Bu çalışmada ise belediyelere odaklanılmış, belediyelerdeki oryantasyon eğitiminin uygulanışının ve gelişiminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda; Bursa ilindeki dört farklı belediyenin oryantasyon eğitimine ilişkin süreç ve uygulamalar incelenmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme yöntemiyle ilgili belediyelerdeki yetkili kişilerden bilgi toplanmış ve araştırma sonucunda belediyelerdeki oryantasyon eğitimlerine ilişkin süreçler ve uygulamalar kıyaslanarak değerlendirilmiştir.

Çalışan Seçim Sürecindeki Görüşmeci Kaynaklı Mülakat Hataları Üzerine Araştırma

Mülakat, çalışan seçim sürecinde en uygun adayların işe alınması için başvuruda bulunan adayların kişiliği, akademik geçmişi, iş deneyimi, bilgi birikimi ve kariyer hedefleri gibi konuların gözden geçirildiği görüşmedir. Çalışan seçim sürecinde en yaygın kullanılan yöntem olan mülakatların, her zaman en uygun adayın seçimi ile sonuçlanmadığı bilinmektedir. Mülakatların geçerliliğinin ve güvenilirliğinin sorgulanmasına neden olan bu durum, mülakatı yapan görüşmeci kaynaklı olabilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı; çalışan seçme sürecinde yararlanılan bir araç olan mülakatlarda en sık karşılaşılan görüşmeci kaynaklı mülakat hatalarını ortaya koymaktır. Bu doğrultuda, karşılaşılan hatalar, insan kaynakları ve istihdam çözümleri konusunda hizmet veren uluslararası bir danışmanlık şirketinin Bursa ilindeki müşteri veri tabanı kullanılarak araştırılmıştır. Araştırma için hazırlanan soru formu yardımıyla, işletmelerin seçme sürecinde görev alan sorumlularla görüşülmüş ve elde edilen bulgular değerlendirilmiştir.

İnsan Kaynakları Yönetimi Alanındaki Bildirilerin Seyri: Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongreleri Üzerine Bir Araştırma

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de insan kaynakları yönetimi alanında yapılan çalışmalardaki değişimi Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongreleri kapsamında incelemektir. Bu bağlamda, düzenlenmeye başladığı ilk yıl olan 1993’den 2016 yılına kadar Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongrelerinde yayımlanan bildiri kitaplarındaki insan kaynakları alanındaki bildiriler, bildiri başlığı, yazar(lar)ın çalıştıkları kurum, yazar sayısı, kullanılan araştırma yöntemi ve örneklem açısından içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda alandaki bildiri sayılarının 2004 yılından itibaren arttığı, en çok çalışılan konuların kariyer yönetimi, stratejik insan kaynakları yönetimi, performans yönetimi olduğu ve nicel yöntemlerin daha fazla tercih edildiği görülmüştür.

Örgütsel Hafıza Kaybını Önlemede İşten Ayrılma Mülakatları: Bir Mülakat Formu Örneği

Bilginin rekabet avantajı sağlayan en temel unsur olarak tanımlanmasıyla birlikte, geçmiş deneyimlerden elde edilen bilgilerin oluşturduğu örgütsel hafıza kavramı büyük önem kazanmıştır. Örgütsel hafızayı tehdit eden en temel tehlikelerden birisi, örgütsel hafızanın daha çok bireylerin zihinlerinde yerleşmesi nedeniyle çalışan devir hızıdır. Bu bağlamda, örgütsel hafızanın korunması için işten ayrılma mülakatları hayati önem taşımaktadır. İşten ayrılma mülakatlarında, ayrılan çalışanlara farklı boyutlarla ilgili sorulan sorular işten ayrılan çalışanın bilgi, beceri ve deneyimlerine ulaşılmasını ve bunların ustalıkla kayıt altına alınmasını sağlayacaktır. Bu durum örgütsel hafıza kaybını engelleyecek, hem örgüt hem de yeni alınacak çalışanlar için yararlı olacaktır. Çalışmanın amacı; örgütsel hafızanın korunması ve bilgi transferini sağlamaya yönelik olarak işten ayrılma mülakatlarında hangi farklı boyutların ön plana çıktığının belirlenmesidir. Çalışmanın amacı doğrultusunda, genel merkezi İstanbul’da bulunan bir holdingin doğal gaz dağıtım hizmeti sunan iştirakindeki işten ayrılma mülakat sisteminin boyutları incelenerek, etkin bir mülakat sistemi için olması gereken boyutlar belirlenmeye çalışılmıştır.

Yönetsel Etik ve Yönetsel Etiğin Oluşmasında İnsan Kaynakları Yönetiminin Rolünü Belirlemeye Yönelik Bir Analiz

Etik değerlerin oluşturulması işletmelerin paydaşları arasında güven ilişkisini oluşturur, iç ve dış çevresinde ilişkilerin sağlıklı yürümesi açısından oldukça önemli rol üstlenir. Karar verme süreçlerinde doğru olanın seçilmesi ve uygulanması konusunda rehberlik eden “Yönetsel Etik”, aynı zamanda yönetimde adalet, eşitlik ve liyakat gibi ilkelerin uygulanmasını sağlar. Bu değerlerin oluşturulması ve paylaşılması konusunda ise, İnsan Kaynakları Yönetiminin önemli rolü vardır. Çalışmada; etik ve yönetsel etik kavramları değerlendirilmekle birlikte İKY’nin etik kodların oluşturulması, öğretilmesi ve benimsetilmesi konusundaki rolü incelenmektedir.

Örgütlerde Hafıza Kaybı ve Etkileri: Tekstil Sektöründen Bir Yansıma

Bir örgütte örgütsel hafızadan yararlanma oranı, örgütsel başarı sürecinin kısalmasını sağlayan en önemli etkenlerden biridir. Ancak, örgütler hafıza kapasitelerinin yeterince farkında olamamakta veya onu koruyamamaktadır. Bu durum örgütsel başarı sürecini geciktirmekte, olumsuz yönde etkilemektedir. Örgütlerin, doğal unutma eğilimden dolayı hafıza kaybına uğramaları kaçınılmaz bir durum olarak değerlendirilmektedir. Örgütte hafıza kaybı; örgütsel öğrenme kapasitesini geliştirme yeteneğinin kısıtlanması ya da değer yaratmak için sahip olunan bilgiyi kullanmadaki başarısızlık olarak tanımlanmaktadır. Örgütlerde örgütsel hafıza kaybı, yetkinliklerin kaybolması ve etkililiğin düşmesi ile hataların tekrarlanması biçiminde kendini göstermektedir. Bu bağlamda, çalışmanın amacı; örgütlerde hafıza kaybına neden olan faktörler ve hafıza kaybının sonuçları ile örgütsel hafızayı korumaya yönelik düzenleme ve uygulamaların tespit edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda ISO’nun yayınladığı Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu listesinde yer alan uluslararası bir tekstil firmasında yaşanan hafıza kaybı, hafıza kaybı sonrasındaki gelişmeler ve alınan önlemler incelenmiştir.