“Girişimciliğin Esasları”

Yeni bir ürün veya hizmet üretmek, sunmak, bir faaliyeti geliştirmek, herkesten farklı bir fırsat yakalamak, fikir üretmek, geliştirmek gibi amaçları kapsayan “girişimcilik” kavramı, işletmeciliğin pek çok fonksiyonuna hâkim olmayı gerekli kılmaktadır. Bu kitap, maddi ve fikrî yatırımlarını ortaya koyup bir işletme kurmayı amaçlayan girişimcilere karşılaşacakları her türlü zorluk ve engel ile başa çıkmalarını kolaylaştıracak bir kaynak olma amacı taşımaktadır. Girişimciliğin esaslarını içeren çalışma; Girişimciler İçin Küçük İşletmelerin Yönetiminde Strateji, Girişimcilik ve Girişimcilik Fırsatlarını Geliştirme, Girişimciler İçin İş Planı Hazırlama, Yapılabilirlik (Fizibilite) Analizi, Girişimciler İçin İnsan Kaynakları Yönetimi, Girişimcilikte Elektronik Ticaret ve Sosyal Medya, Girişimciler İçin Finansal Yönetim, İş Süreçlerinin Modellenmesi, Girişimci İşverenlerin Temel Sosyal Sigorta Yükümlülükleri, Girişimciler İçin Ticaret Hukuku Bilgisi, Girişimcilikte Etik, İş Mevzuatı Açısından İş Yerleri İçin Temel Mevzuat ve İş Yeri Açma İşlemleri, Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Küçük İşletmelerin Entelektüel Sermayesine Katkısı, Girişimciler İçin Rekabet, Müşteri ve Değer Analizi, Girişimcilik Faaliyetleri Kapsamında Kobiler ve Kurumsal Kimlik Oluşturma Süreçleri, Kobi’lerde Pazarlama bölümlerinden oluşmaktadır. Girişimciliğin Esasları kitabı, okuyuculara girişimciliğin tüm yönleri hakkında derinlemesine bilgi sunmaktadır.

“Girişimciler İçin Küçük İşletmelerin Yönetiminde Strateji”

Bu bölümün amacı küçük işletmelerin yönetim faaliyetlerini stratejik yönetim prensipleri doğrultusunda dönüştürmelerine ve geliştirmelerine yol göstermektir. Bu amaçla stratejik yönetim prensipleri ile girişimcilerin yönetim fonksiyonlarını birleştirmeye ışık tutacak bir çalışma kaleme alınmıştır.

Örgütsel Davranışta Seçme Konular – I”

Bölüm Adı: Örgütsel İkiyüzlülük

Bu bölümde önce ikiyüzlülük ve örgütsel ikiyüzlülük kavramı ele alınmıştır. Daha sonra örgütsel ikiyüzlülük türleri incelenerek, politik bir varlık olarak örgütlerde örgütsel ikiyüzlülüğün yansımaları değerlendirilmiştir..

“Davranışsal Muhasebe: Teorik ve Ampirik Yaklaşımlar”

Antik çağdan bu yana uygulamalı bir bilim olarak devinimsel gelişim kaydeden Muhasebe bilimi; insan davranışları ile değişen dünyanın ekonomik varlık ve kaynaklarını ölçmeye, işlemeye, meydana gelen değişimleri raporlamaya ve değerlendirmeye devam etmektedir. Öte yandan İktisat biliminde olduğu gibi Muhasebe biliminde de ana fenomenlerden biri olarak sadece rasyonelliğin değil psikolojik ve sosyolojik unsurlarında dikkate alınması gerektiği anlaşılmış; iktisadi yaşama davranışçı bakış açısı kazandırılan yoğun bir yayın akımı gözlenmiştir. Davranışsal Muhasebe alanı farklı teorilerden yararlanılarak şekillenmiş, davranışlar ile muhasebe arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Öyle ki, Muhasebe hem insan davranışlarının nedeni hem de bu davranışlara etki eden bir unsur olarak değerlendirilmiş, ayrıca muhasebe meslek mensuplarının davranışları ve meslek mensuplarının davranışlara etkileri ele alınmıştır.

Bu kitabın temel motivasyonu da Türkiye’de, Davranışsal İktisat altında sınıflandırılabilecek kaynaklar içinde görece zayıf kalan Davranışsal Muhasebe’nin, bu alanı kapsayan teorik ve ampirik çalışmalar ile zenginleştirilmesi yönündeki arzumuz olmuştur. Bu amaçla 13 farklı çalışma ile Muhasebe ve Davranış Bilimleri arasındaki disiplinler arası (çalışma) alanına dikkat çekilmiştir.

Bölüm Adı: Davranışsal Muhasebe: Kavramsal Çerçeve

Davranışsal muhasebe, insan davranışını muhasebe bağlamında ele alarak bu davranışları anlamaya, açıklamaya ve tahmin etmeye çalışan bir muhasebe alt disiplini olarak tanımlanmaktadır. İktisat, psikoloji ve sosyoloji başta olmak üzere farklı disiplinlerin etkisi altında şekillenen davranışsal muhasebe, uygulamalı bir bilim olan muhasebenin geleneksel kuramlarına insan davranışlarını da eklemleyerek, toplumsal bir bilim olan muhasebenin toplumu oluşturan bireyler özelinde şekillenen yönlerini ele almaktadır. Davranışsal muhasebenin kavram olarak şekillendiği 1960’lı yıllardan itibaren ise planlama, bütçeleme, karar verme, denetim ve finansal raporlama gibi faaliyetler davranış odağında değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı da davranışsal muhasebenin farklı disiplinlerle etkileşerek teorik yapısının nasıl şekillendiğini kavramsal olarak incelemektir. Bu doğrultuda alanda yapılan çalışmaların odağında, davranışsal muhasebe araştırmalarında hangi değişimlerin yaşandığı ele alınmakta, literatürde sayıca artan çalışmalarla birlikte davranışsal muhasebe araştırmaları ile ilgili oluşan eleştirel literatür de değerlendirilmektedir.

“İKY 4.0 – İnsan Kaynakları Yönetimine Modern Bir Bakış”

Gündeme geldiği ilk yıllardan beri bir evrim mi yoksa gerçek bir devrim mi olduğu tartışılan ve Endüstri 4. 0 olarak da adlandırılan Dördüncü Sanayi Devrimi, işletmelerin pek çok fonksiyonunu etkilediği gibi İnsan Kaynakları Yönetimini (İKY) de dikkat çekici ölçüde etkilemiştir. Bu bilimsel çalışma, Endüstri 4. 0’ın İKY fonksiyonlarına etkisine odaklanarak okuyucularına İKY’ye modern bir bakış açısı sunmayı amaçlamaktadır. Kitap; İnsan Kaynakları Planlaması ve Seçimi, Performans Değerlendirme ve Ödüllendirme, Eğitim Yönetimi ve Kariyer Geliştirme, İnsan Kaynakları Yönetiminin Davranışsal Boyutu, Çalışma İlişkileri, İş Sağlığı ve Güvenliği, Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi, Endüstri 4. 0’ın İnsan Kaynakları Yönetimine Etkisi ve İnsan Kaynakları Yönetimine Eleştirel Bakış bölümlerinden oluşmaktadır. İKY 4. 0: İnsan Kaynakları Yönetimine Modern Bir Bakış kitabı, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin günümüz İKY uygulamalarını öğrenmelerini sağlamak, İKY uygulayıcılarının Endüstri 4. 0 ve getirdiklerinin alanı nasıl etkilediğini görmelerine ışık tutmak amacı ile hazırlanmıştır.

Bölüm Adı: Endüstri 4.0’ın İnsan Kaynakları Yönetimine Etkisi

Bu bölümün amacı Endüstri 4.0’ın işletmelerde yarattığı değişimin, İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamalarına olan  etkisini değerlendirmektir. Bu kapsamda, içinde bulunduğumuz dönemi şekillendiren Endüstri 4.0’ın etkilerini daha iyi analiz edebilmek için önce Birinci Sanayi Devrimi’nden Dördüncü Sanayi Devrimi’ne geçiş tarihsel bir odakta incelenmiştir. Sanayi devrimleri ile yaşanan değişimler genel bir perspektiften ele alınmış, ardından Endüstri 4.0’ın etkileri İnsan Kaynakları Yönetimi rolleri ve fonksiyonları açısından değerlendirilmiştir.

“Aile İşletmelerinde Yönetim ve İnsan Kaynakları”

Bölüm Adı: Aile İşletmelerinde Yetenek Yönetimi

(…) Aile ve işletmenin sınırlarının düzgün şekilde belirlenememesi, aile üyeleri ile aile üyesi olmayan yetenekler arasında kayırma ya da ayrımcılık yaşandığına ilişkin algılar oluşmasına ya da bizzat nepotizmin bir sorun olarak işletmeye yerleşmesine sebep olabilmektedir. Ya da aile içindeki yetenekler arasından ideal varis seçiminde hem yönetimde olanların bakış açıları hem de muhtemel varislerin tercihleri açısından sıkıntılar yaşanabilmektedir. Aile işletmesinin kurucuları ya da yönetimindekiler aile üyesi olmayan yeteneklerin yönetim kademesine gelmesini engelleyen güvene dayalı sorunlar yaşayabilmekte ve bu durum yeteneklerin işletmedeki devamlılığını ya da yeni yeteneklerin işletmeye çekilmesini olumsuz etkileyebilmektedir. Yaşanan ya da yaşanabilecek tüm bu sorunlar nedeniyle, aile ve işletme arasındaki dengeyi gözeten bir yetenek yönetimi sisteminin varlığı, aile işletmelerinin rekabetçi sürdürülebilirlik gündeminin önemli maddelerinden bir haline gelmektedir.(…)

“Contemporary Issues in Behavioral Finance (Contemporary Studies in Economic and Financial Analysis)”

This special edition of Contemporary Studies in Economic and Financial Analysis offers seventeen chapters from invited participants in the International Applied Social Science Congress, held in Turkey between the 19th and 21st April 2018. The chapters included tackle a range of issues, including risk and control in consumer behavior; augmented reality applications in brand trust; foreign exchange rates; and brand reputation influence, among many more. Covering concepts such as retirement planning, the stock market, and herd behavior, Contemporary Issues in Behavioral Finance is a fundamental text for any researcher or student of behavioral finance, with a cast of expert contributors and editors.

Chapter 6: Women’s Cooperatives as a Tool of Employment Policy in Turkey

The purpose of this chapter is to determine the role of women cooperatives as an employment policy in Turkey. In this context, the aim is to investigate the effects of women’s cooperatives movement on the social and economic development and female participation within the labor force. In this chapter, the importance of cooperatives in the realization of economic development has been evaluated more qualitatively. The history of Turkish cooperatives has been briefly emphasized and the impact of women’s cooperatives on sustainable development goals (SDG) has been evaluated through a systematic literature review. After reviewing the literature and evaluating the samples of women’s cooperatives in Turkey with the sustainable development framework goals, it has been determined that cooperatives are an opportunity for the employment of women. It has been seen that women cooperatives are a contribution to the SDGs with their structure and action. In this respect, it can be said that women’s cooperatives can be regarded as an effective policy for increasing women’s employment in regions with traditional labor market structures.

“Örgütsel Davranış Odaklı Yönetsel Yaklaşımlar”

Bölüm Adı: Örgütsel Sapma

(…) Yapılan araştırmalar işletmelerde kötü niyetli dedikodu, rüşvet, hırsızlık, saldırganlık, şiddet ve taciz gibi davranışların giderek yaygınlaştığını ve çalışma yaşamının kalitesinin olumsuz yönde etkilendiğini göstermektedir. Bu davranışlar işletmeleri sadece finansal olarak değil sosyal ve psikolojik açıdan da etkilemektedir. Bu nedenle işletmelerde karşılaşılan benzer davranışların ortaya çıkış nedenlerinin, ortaya çıkış şekillerinin ve davranışların yarattığı etkilerin iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu değerlendirmeleri yapmadan önce daha temel sorulara yönelmek ve bu davranışların ilişkilendirildiği temel kavramlar olan “sapma” ve “örgütsel sapma”yı ele alarak başlamak faydalı olacaktır.(…)

Bölüm adı: Örgütsel Sabotaj

(…) Örgütsel sabotaj, çalışanın saldırgan eylemlerle örgütün kendisinden beklediklerine uygun olmadığını gösterme ve çalışanın neyi yapmadığını belirtme biçimidir. (…) Saldırganlığın tamamlayıcı bir boyutu olarak ele alınan sabotaj, literatürde sapma davranışlarla ilgili yapılan farklı taksonomilerde de ele alınmıştır. (…)

“Yönetim ve Organizasyon Makaleleri: Kadın Akademisyenlere Armağan”

Herhangi bir kuruluşun geçmişi veya geleceği ile ilgili düşünce yığınını oluşturan; bu kuruluşların en belirgin ve en ayırt edici fonksiyonu olarak kabul edilen yönetim kavramı, insanoğlu var olduğundan beri düşüncede ve pratikte gelişerek günümüze kadar süregelmiştir. Bu süreçte aklin, toplumun etkisiyle oluşan bir ürünü olarak kabul edilen yönetim ile organizasyon kavramları birlikte ele alınıp sentezlenerek bilimin, hayatin ve gelişmenin taşıyıcısı olarak ve değişime ayak uydurarak örgütlerdeki kilit rollerini geçmişten geleceğe sürdürmektedirler. Endüstri devrimi öncesinde yönetilmesi ve organize edilmesi gereken kurumların başında devlet, askeri kuruluşlar, dini kurumlar ve aileler gelirken bugün ise toplumlardan bireylere; çok uluslu işletmelerden aile işletmelerine; sivil toplum kuruluşlarından kamu kurumlarına; küresel işletmelerden yerel işletmelere; holdinglerden Kobilere kadar etkin bir yönetim ve organizasyon becerisinin gerekliliği söz konusudur. Bununla birlikte insanoğlunun yazıyı bulması, matbaayı ve buhar makinesini icat etmesi, uzaya çıkması, birbirleriyle iletişim kuran makineleri geliştirmesi gibi kendi tarihine eklediği her bir değer, etkin yönetim ve organizasyon beceri ve bilgisi ile mümkün hale gelmiştir. İnsan yaşamının bu denli değişmesine ve gelişmesinde birçok kadın, aile içindeki rollerinin yanında, hayata dair tüm alanlarda ve özellikle yönetimde, bilimde, eğitimde önemli görevler alarak ve bu görevleri başarıyla sürdürerek çok büyük katkı sağlamışlardır.

Bölüm Adı: Türk Yönetim Yazınında Kadın Girişimciler

Bu çalışmada, Türkiye’de yönetim yazınında yapılan akademik çalışmalarda “kadın girişimciler” konusunun nasıl ele alındığı belirlenmeye çalışılmaktadır. Bu doğrultuda İşletme alanında yapılmış ve başlığında “kadın girişimci” ifadesi yer alan yüksek lisans/doktora tezleri içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Toplam 30 tezin incelenmesi sonucunda; kadın girişimcilerin profilinin belirlenmesi, kadın girişimcilerin sorunları/karşılaştığı zorluklar ve kadın girişimcilerin başarısını etkileyen faktörlerin en fazla çalışılan konular arasında yer aldığı görülmüştür. Tezlerde daha dar örneklemlerde yapılan ampirik çalışmaların fazla olduğu ve kadın girişimciliğinin kuramsal alt yapısının teorik tartışmalardan daha çok genel tanımlar üzerinden şekillendirildiği belirlenmiştir.

ÇEVİRİ KİTAP BÖLÜMLERİ  

“Endüstri ve Örgüt Psikolojisine Giriş”

Geçtiğimiz yüzyıl endüstrileşme sürecinin bir tarihini sunar. Üretim tarzındaki değişim, çalışan sınıfının doğuşu ve fabrikalarda yaşanan sorunlar bu yüzyılın ilk yarısına damga vurmuştur. Üretim örgütlerinde ve daha sonraları yaygınlaşan hizmet örgütlerinde, çalışanlar ve örgütlerin yönetimi arasında büyük bir mücadele sahnelenmiştir. Bir yanda örgütlerin amaçlarını başarmaları, çalışanların daha çok gayret göstermelerine bağlıyken öte yanda çalışanların kişisel amaçlarını başarmaları, gelirleri, fiziksel ve ruhsal sağlıkları örgütlerin sundukları koşullara bağlıdır. Her iki tarafın da amaçlarını başarmaları örgüt ve çalışan arasında uyum olmasını gerektirir.

Endüstri ve örgüt psikolojisi çalışanlar bulma, seçme, yerleştirme, eğitme, performans değerlendirme gibi uygulamalarla örgütün beklentileriyle çalışanların özelliklerini uyumlaştırmaya destek sağlar. Örgüt yapısı; motivasyon, iletişim, gruplar ve liderlik gibi örgütsel süreçlerle çalışanların beklentileriyle örgütün yapı ve süreçlerini uyumlaştırmaya destek sağlar. Ayrıca örgütlerdeki ortak yaşamın bir sonucu olan olumlu ve olumsuz tutum ve davranışların anlaşılmasına katkıda bulunur. Bu kitap; örgütün insani unsuruna, emek faktörüne odaklanarak hem örgütlerin başarısı hem de çalışanların tatmini ile olumlu bir çalışma ortamı oluşturmak için gerekli bakış açısı ve yöntemleri sunmaktadır.

  

“İşletme”

Alanın temel kavramlarını verirken girişimcilikten, işletme yönetimine, iş etiğinden, yönetimin doğasına, örgüt kültürü ve yapısına, sosyal ağlardan, pazarlama ve finansal sistemlere kadar birçok konuya değinen bu kapsamlı kitap, 16 bölümden ve 6 ana kısımdan oluşuyor. İlk kısımda, ‘değişen dünyada işletme’ kapsamında okuyucular temel ekonomik bilgileri, iş etiğinin önemini ve küresel ticareti ilgilendiren üç önemli bölüm bulacaklar. İki bölümden oluşan ikinci kısım, iş kurmak ve büyütmek isteyenlerin yararlanacağı önemli bilgiler içeriyor. Yönetimin temelleri, örgüt teorisi temelleri, üretim ve işlemler yönetimi üçüncü kısımda yer alıyor. İnsan kaynakları ile ilgili iki bölüm ve pazarlama alanını irdeleyen üç bölüm dördüncü ve beşinci kısımların konularını oluşturuyor ve son olarak altıncı kısım; finans, muhasebe ve sermaye piyasaları konularına değinirken okuyuculara güncel bilgiler aktarıyor.
Her bölümün sonunda yer alan kariyer öğütleri ile öğrencileri ayrıca işletme alanında değişik kariyer imkânları ile de tanıştırmayı amaçlayan İŞLETME, özellikle 4. basımında çeşitli yenilikler eklenerek ve güncellemeler yapılarak örnekler ve yeni uygulamalar ile daha da zenginleştirilmiştir.