Finansal sosyalizasyon bireylerin finansal bilgilerini, becerilerini, tutumlarını ve davranışlarını şekillendirmesine katkı sağlayan bir süreçtir. Bireylerin; aile, arkadaşlar, okul, medya ve din gibi farklı finansal sosyalizasyon araçlarından etkilendiği bu süreçte, finansal karar alma anlayışlarının temeli oluşmaktadır. Finansal araçları ve kavramları öğrenen bireylerin, daha rasyonel kararlar alarak, finansal iyiliği sağlayacak davranışlar sergilemesi mümkün olabilmektedir. Literatürdeki çalışmalarda da finansal sosyalizasyon, bireylerin finansal okuryazar olma vasfı kazanması ve davranışlarının şekillenmesine etki eden önemli unsurlardan biri olarak değerlendirilmektedir. Bu çerçeveden hareketle çalışmanın amacı, finansal sosyalizasyonun kadın girişimcilerin finansal okuryazarlığı üzerindeki rolünü incelemektir. Araştırmada, İzmir ilinde faaliyet gösteren bir iş kadınları derneğinin üyelerinden yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılarak veriler toplanmıştır. Mülakatlarda finansal okuryazarlığın gelir, bütçe, harcama, tasarruf, borçlanma, yatırım ve emeklilik boyutları ekseninde, finansal sosyalizasyonun finansal tutum ve davranışların şekillenmesinde nasıl bir rolü olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, finansal sosyalizasyon araçlarından “ailenin” örneklemde yer alan kadın girişimcilerin finansal okuryazarlığı üzerinde etkili bir role sahip olduğu görülmüştür. Finansal sosyalizasyon sürecinde aileden etkilenen kadın girişimcilerin benzer tutum ve davranışlar sergilediği belirlenmiştir. Aynı zamanda, örneklemdeki kadın girişimcilerin finansal okuryazarlık boyutlarında bilinçli tutum ve davranışlar sergiledikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Women’s Cooperatives as a Tool of Employment Policy in Turkey
The purpose of this paper is to determine the role of women cooperatives as an employment policy in Turkey. In this context, the aim is to investigate the effects of women’s cooperatives movement on the social and economic development and female participation within the labor force. In accordance with this aim, the importance of cooperatives in the realization of economic development has been evaluated more qualitatively. The history of Turkish cooperatives has been briefly emphasized and the impact of women’s cooperatives on sustainable development goals (SDG) has been evaluated through a systematic literature review. After reviewing the literature and evaluating the samples of women’s cooperatives in Turkey with the sustainable development framework goals, it has been determined that cooperatives are an opportunity for the employment of women. It has been seen that women cooperatives are a contribution to the SDGs with their structure and action. In this respect, it can be said that women’s cooperatives can be regarded as an effective policy for increasing women’s employment in regions with traditional labor market structures.
Bu makale uzun yıllar görünmeyen kadın emeğinin ücretli işgücüne katılımı ve sonrasında yönetim pozisyonlarında yer alması ile birlikte ortaya çıkan tartışmalara odaklanmaktadır. Literatürde kadınların yönetim pozisyonlarına erişmede erkeklere göre sahip olduğu dezavantajlı konumuna ilişkin pek çok yaklaşım ortaya konulmuştur. Kadınların yönetim pozisyonlarına erişimini engelleyen ekonomik ve sosyal faktörlerin yanı sıra kadın yöneticilerle birlikte çalışmanın zorluğuna yönelik varsayım doğrultusunda şekillenen görüşler de bulunmaktadır. Kadın yöneticilerin özellikle hemcinslerinin kariyer gelişimini engellemek amacıyla olumsuz davranışlar göstermesinin de kadınların yönetim pozisyonlarında sayıca az olmasına kaynaklık ettiği vurgulanmaktadır. Makale kadının önce çalışma hayatında, sonra yönetim pozisyonlarında yer alma sürecini karşılaşılan engellere odaklanarak değerlendirmekte ve kadın yönetici kaynaklı bir engel olarak tanımlanan “kraliçe arı sendromu”nu incelemektedir.
Dönüşüm Ajanı Olarak Kadın Sosyal Girişimcilerin Profilleri Üzerine Bir Araştırma
Son yıllarda önemi giderek artan bir kavram olan sosyal girişimcilik oldukça eski bir çalışma alanı olarak dikkat çekmektedir. Girişimcilik kavramı içinde yer alan ancak girişimciliğin sosyal özelliklerine ve toplumsal faydalarına odaklanan sosyal girişimcilik ile ilgili hem Dünya’da hem de Türkiye’de örnekler giderek artmaktadır. Sosyal problemleri çözme ile ilişkilendirilen sosyal girişimciler, toplumdaki pek çok farklı soruna sürdürülebilir çözümler bulan, sosyal misyona sahip, fırsatların peşinde koşan ve yenilik yapan dönüşüm ajanları olarak etki yaratmaktadır. Toplumsal dönüşüm sağlama açısından önemli bir potansiyele sahip olan sosyal girişimcilerin özelliklerinin belirlenmesi önemlidir. Bu motivasyondan hareketle çalışmada sosyal girişimcilik olgusu kadın girişimciler açısından ele alınarak kadın sosyal girişimcilerin profilleri incelenmekte ve profillerin literatürde sosyal girişimciler ile ilişkilendirilen özelliklerle benzerlik gösterip göstermediği belirlenmektedir.
Cinsiyet Ayrımcılığı ve Kadın İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Kariyerleri Üzerindeki Etkileri
Çalışan kadın özellikle kariyer gelişimleri açısından Türkiye ve Dünya’da cinsiyet ayrımcılığına dayalı engellerle karşılaşmaktadır. Kadınlar, bir çalışan olarak başarı ve yetkinlikleri ile objektif olarak değerlendirmek yerine sadece cinsiyet temelli engellere maruz kalabilmektedir. Bu çalışmada çalışma hayatındaki kadınların kariyerlerinde cinsiyet ayrımcılığına dayalı ne gibi sorunlarla karşılaştığı araştırılmaktadır. Çalışmanın amacı doğrultusunda, cinsiyet ayrımcılığının kadın yöneticilerin kariyerlerine etkisini belirlemek üzerine bir araştırma yapılmıştır. Bursa ilinde faaliyet gösteren işletmelerdeki kadın insan kaynakları yöneticileri ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler sonucunda, kadın yöneticilerin kariyerlerinde doğrudan bir cinsiyet ayrımcılığı yaşamadıkları, ancak bir takım engellerle karşılaştıkları görülmüştür.
Silence of Female Family Members in Family Firms
Employee silence, which is defined as employees not sharing their thoughts and feelings intentionally regarding the development of the organization they are in, attracts attention as a topic that is discussed frequently recently. The purpose of this study is to research what kind of silence behavior female family members have, by analyzing the silence behaviors of female family members working in family firms. Sample of the study consists of female family members working in Afyonkarahisar city, which owns the most important marble deposits and marble industry of Turkey, in marble and natural stone sector. It has been observed that female family members participated in the study showed a more acquiescent and prosocial silence behavior at the end of the study, in which semi-structured interview method was used.